Varm och fuktig luft var det första som mötte oss när vi steg ur planet i Sydney efter den nästan 22 timmar långa resan från Helsingfors via Hong Kong. Vid midnatt den 26 december boardade jag och min kompis Erika det första planet i Helsingfors. Nu, kl.6:40 lokaltid, den 28 december var vi framme i Sydney. Vilken resa det redan varit, även om den bara börjat.

Dag 1

Passkontrollen och tullen är det första som väntar en när man kommer till Australien. För oss gick båda relativt smärtfritt. I passkontrollen ställde ä:et i mitt efternamn till problem eftersom de australiensiska systemen inte kan läsa det, och i tullen blev kontrollanten besviken när Erika inte hade ett tält med sig i sin stora väska. Allting tog lite mindre än en timme. 

 

Tidsskillnaden mellan Sydney och Finland är nio timmar. Det betyder att när våra inre klockor snart började tala om för oss att det är läggdags. Men vi kämpade på!

 

När  vi checkat in på vårt hostel och fått ordning på våra saker bestämde vi oss för att gå en liten promenad. “Bara för att se oss omkring”, tänkte vi. Vi gick bara ut genom dörren och började gå. Vi skippade Google Maps och gick bara dit näsan pekade. Den lilla promenaden blev 10 km lång. 

 

Vi en kort promenad i uppförsbacke (Sydney är betydligt bergigare i verkligheten än på kartan) stötte vi på Hyde Park. Lår mig bara säga att, om ni någon gång vill uppleva Erikas teckningar i verkligheten ska ni åka till Sydney. Att gå genom Hyde Park var som att gå genom en av hennes teckningar!

 

Vad tror ni två konstintresserade lyckas hitta på sin första dag i en främmande stad? Jo, ett konstmuseum förstås! Art Gallery of New South Wales visade sig ha fritt inträde så det var väl självklart att vi tog oss en sväng bland europeisk medeltida konst och australiensisk nutidskonst. Vi hittade till och med en Monët och en Picasso bland tavlorna.

 

Sedan tog vår promenad oss vidare till The Royal Botanical Gardens där en hel del avspärrningar hade ställts ut inför nyårsfirandet. Genom trädgården, där palmer prydde gångstigens sidor, gick vi vidare mot det ikoniska Operahuset och Harbour Bridge. Operahuset var ännu mera fantastiskt på nära håll. Tänk om vi kunde ha något sådant i Finland. Hela taket är gjort av mosaik!

 

Shopping kvarteret i Sydney heter The Rocks. Där finns alla designbutiker där den vanliga Svensson knappt har råd att köpa en nyckelring, men på en gömd bakgata fanns mysiga små kaféer och butiker med lokal australiensisk design. I en av dem hade en skräddare ställt upp sitt klippbord i skyltfönstret så man kunde se på medan hon arbetade. Det var min vy medan vi åt lunch.

 

Efter lunchen var det dags att börja runda av den första dagen i Sydney. Våra jetlaggade hjärnor orkade inte ta in mera och vi begav oss av tillbaka mot vårt hostel. På vägen gick vi in i en supermarket och passade på att handla lite kvällsmat och frukost. Någon vegemite blev det inte, det är vi nog för skandinaviska för att äta till frukost. Men yoghurt, apelsinjucie, äpplen och mysli fick vi med oss innan vi rundade av dagen och kröp ner i vår knarriga våningssäng redan kl.18.

 

Efter 12 timmars sömn är det nu en ny dag och nya äventyr väntar! Idag kommer Erikas kompis Zoë till Sydney så får se vad vi hittar på.

 

Kram, Lexie

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej