Här är det full fart hela tiden men nu har jag äntligen lite tid över att skriva om vårt studiebesök som vi gjorde förra veckans torsdag. Hela modegruppen hoppade på 10:ans tåg till Helsingfors med lunchpaketen i högsta hugg och väl framme knallade iväg till Costo och Pure Waste Textiles huvudkontor på Fredriksgatan.
Om ni någon gång skymtat dessa hattar, kanske inne på Stockmann eller någon helt annanstans, då vet ni vad Costo är. Det är nämligen de hattarna som har gjort Costo kännt. På bara några år har de grått från att vara den minsta klienten hos producenten, till att beställ a lika många hattar på en vecka, som Marimekko beställer för en hel säsong! Till en början producerades hattarna till 100% av restbitar eftersom de inte hade råd att köpa stora tygschok. Vart efter växte affärerna och nu producerar de också andra klädesplagg, men ändå är det de traditionella hattarna som går åt som smör.
Klädmärket Costo och textilåtervinningsföretaget Pure Waste Textiles är båda grundade av samma trio före detta studerande vid Yrkeshögskolan Sydväst, dagens Novia. Costo grundade de redan under studietiden och när de 2011 började fundera över hur man skulle kunna ta tillvara och återanvända textilavfall som annars skulle hamna på soptippen grundade de Pure Waste Textiles.
Det var otroligt intressant att se hur de jobbar och vad de jobbar för. Ännu bättre var det ju att vi fick med oss äkta Pure Waste textilier till skolan och vi ska göra vårt första planerings och produktions arbete i dem. Alltså, to be continued...
 
Kram, Lexie
 

 
Costo, Pure Waste Textiles, Studiebesök, Västra Nylands folkhögskola, mode,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej